Korisni savjeti za kućanstvo

Ne nasjedajte na ove mitove o pranju odjeće

Ne nasjedajte na ove mitove o pranju odjeće

Ako ste mislili da se odjeća ne može prati u hladnoj vodi ili da slaganje i sortiranje odjeće prije pranja nije potrebno, vrijeme je da vam otkrijemo nekoliko mitova o pranju odjeće.

Ako je odjeća jako prljava, treba staviti više deterdženta
Definitivno najveći mit kojim se samo postiže suprotan učinak. Dodate li odjeći više deterdženta od preporučenog, program koji ste odabrali ne može isprati sav deterdžent, a to oštećuje odjeću i izaziva alergijske reakcije na koži. Stoga se pridržavajte pravila istaknutih na deterdžentu ili perilici rublja.

Odjeća se ne može dobro oprati u hladnoj vodi
Riječ je o još jednoj zabludi. Deterdženti za pranje odjeće podjednako se dobro otapaju u hladnoj i toploj vodi. Neki materijali se nikad ne bi smjeli prati u vrućoj vodi, ali ih svejedno možete uspješno oprati. Ručnike, čarape i donje rublje svakako bi trebalo prati u toploj vodi.

Odjeća se skupi prilikom pranja
Ako nije riječ o osjetljivim materijalima, kao što je vuna koju treba prati po posebnim uputama, odjeća vam se neće skupiti prilikom pranja, nego tijekom sušenja. Stoga izbjegavajte pretjerano sušenje odjeće. Ako imate sušilicu rublja, koristite kraće programe za sušenje, a sušite li odjeću pored radijatora ili peći, pokupite je čim se osuši.

Prije pranja nije potrebno razdvajati odjeću
Ne oslanjajte se na razna sredstva i maramice za upijanje boja jer možete zažaliti. Razdvajanje odjeće nije staromodan savjet, nego izrazito funkcionalan i postoji s razlogom. Razdvajajte odjeću na bijelu, crnu i šarenu i izbjeći ćete razočaranje zbog obojene omiljene majice.

Foto: Thinkstock

Izblijedjelim trapericama nema spasa
Starim i izblijedjelim trapericama vratite boju pranjem u perilici. Operite zajedno stare i nove traperice i u perilicu dodajte šaku ili dvije soli. Boja s novih traperica djelomično bi mogla 'prijeći' na one stare.

Ručnici mogu biti mekani samo ako koristite omekšivač
Riječ je o još jednoj zabludi. Omekšivač će svakako omekšati ručnike, ali ih isto tako može učiniti premekanima, što će rezultirati manjim upijanjem te neugodnim mirisom vlage jer se sporo suše. Uz ručnike u perilicu dodajte dvije čiste teniske loptice ili malo octa, te će vaši ručnici biti nježni i mekani bez omekšivača.

Nema komentara:

Objavi komentar